Svet kakav želiš

Od tebe počinje

Svesni činjenice da živimo u vremenu svakodnevnih promena, suočeni smo s novim izazovima, znamo da nam je potreban drugačiji pristup problemima, naročito u oblastima obrazovanja, javnog zdravlja, tehnološkog napretka, ekologije i biznisa. 

Javnom zdravstvenom sistemu je potrebna podrška, a obrazovnom sistemu transformacija. Potreba za tehnološkim rešenjima za unapređenje svakodnevnog života postaje sve veća, dok su ekološka pitanja su prisutnija neko ikada pre. U ovakvim okolnostima potrebni su snažni lokalni lideri koji će pokrenuti preko potrebne promene i poboljšanja. 

Treći ciklus programa ima za cilj odabir i podršku prikupljanje i odabir pet najboljih projekata na lokalnom nivou,  koji unapređuju kvalitet života lokalne zajednice i podstiču rešavanje izazova sa kojima se ona suočava i u okviru koje deluju. 

Uslovi učestvovanja u trećem ciklusu programa Svet kakav želiš 

Program je namenjen organizacijama/ustanovama/udruženjima građana registrovanim u Republici Srbiji. Poziv nije namenjen fizičkim licima (pojednicima).

Kriterijumi selekcije projekata

Organizacije/ustanove/udruženjima građana prijavljuju predlog projekta koji može biti:

a) nov i do sada nerealizovan ili

b) spin-off postojeće aktivnosti

Organizacije/ustanove/udruženjima građana prijavljuju predlog projekta koji može biti iz oblasti javnog zdravlja, ekologije i obrazovanja.

Predloženi projekti moraju ispunjavati sledeće kriterijume:

  • Projekti čiji su krajnji korisnici članovi i članice u lokalnim zajednicama;
  • Projekti koji se realizuju ili imaju potencijal da se realizuju na lokalnom nivou;
  • Projekti koji imaju potencijal za vidljivost i uključivanje šire zajednice;
  • Projekti koji imaju potencijal da pomognu u rešavanju komunalnih i infrastrukturnih problema u zajednici (dostupnost obrazovanja za sve, zagađenost vazduha, upotreba održivih izvora energije i sl.);
  • Fokus (primarno i/ili sekundarno) na jednu od ključnih tema: redukciju CO₂ u atmosferi, energetsku efikasnost, reciklažu i recikliranje, cirkularnu ekonomiju, digitalnu pismenost kod dece i mladih;
  • Projekti koji imaju za cilj brigu o javnom i mentalnom zdravlju;
  • Usklađenost s postojećim inicijativama i politikama na lokalnim, regionalnom, nacionalnom i lokalnom nivou;
  • Održivost i potencijal projekta da stvori novu vrednost, uključi, obrazuje i osnaži novu generaciju lidera i lederki, i na druge načine multiplikuje uložene resurse, ekspertizu i znanje i time obezbedi dugoročnu održivost i produženu društvenu efektivnost podrške kompanije A1 Srbija;
  • Formalni uslovi (da li projekat implementira registrovana asocijacija/organizacija/institucija/inicijativa, koje rezultate su postigli do sada, da li postoji sukob interesa, da nije finansiran i/ili sufinansiran od drugog mobilnog operatera i sl.).

Trajanje 

Ukupno trajanje programa je 6 meseci, tačnije od 18. aprila do 31. septembra 2022. godine.

Svi nagrađeni projekti moraju biti implementirani u periodu  od 1. juna do 31. septembra 2022.

Vrsta podrške 

Ukupan fond bespovratnih sredstava za implementaciju predloženih aktivnosti iznosi 2,5 miliona dinara  i biće raspodeljen podjednako na izabranih pet projektnih ideja, po 500.000 dinara.

Rok za prijavu

Formular za narativni opis i razradu projektne ideje uz Obrazac za budžet potrebno je dostaviti najkasnije do 30. aprila (23.59) na svetkakavzelis@propulsion.one.

Pogledaj video

Vidi sve