Svet kakav želiš

Od tebe počinje

Zaštita životne sredine  jedan je od ključnih stubova društveno odgovornog poslovanja kompanije A1 Srbija. Kroz platformu Svet kakav želiš podržali smo veliki broj projekata i inicijativa koje za temu imaju pitanja ekologije, ali i javnog zdravlja, obrazovanja i kulture.

Gradovi i urbane sredine su sve češće suočeni sa poplavama usled velikih padavina koje pretvaraju gradske ulice u reke, dok kanalizacioni sistem postaje zagušen, povećavajući rizik od oštećenja infrastrukture i imovine. No, postoje svetske prakse koje mogu pomoći u rešavanju ovog problema, a jedna od njih su kišne bašte.

Kišne bašte se najčešće grade u blizini saobraćajnica ili nepropusnih površina, sa ciljem da usvoje višak atmosferske vode nastale iznenadnim padavinama i rasterete kanalizacionu mrežu.

Niklo kao ja

U želji da ponudimo rešenje i pokažemo da svako može doprineti zaštiti planete, u saradnji sa Šumarskim fakultetom, Univerziteta u Beogradu, u 10 gradova u Srbiji pretvorili smo javne površine u kišne bašte i zelene oaze.

Našem timu baštovana priključili su se i stanovnici izabranih gradova. Udruženim snagama preoblikujemo javne površine u mesta za odmor, edukaciju, druženje i zabavu, dostupna svima.

Pridružite nam se u očuvanju biodiverziteta i zaštiti životne sredine, jer svaki korak, ma koliko mali, može imati veliki uticaj na našu planetu.

Tokom septembra u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Novom Pazaru, Smederevu, Kragujevcu, Čačku, Nišu, Bečeju i Somboru na izabranim javnim površinama nikle su kišne bašte! Naš tim je zajedno sa volonterima i lokalnim udruženjima pretvarao zabačene gradske ćoškove i zapuštene površine na kojima se nakuplja višak atmosferskih padavina u kišne vrtove kao adekvatna ekološka rešenja.

Pratite „Niklo kao ja” u narednim nedeljama i otkrićete u kom gradu smo razbijali beton i uklanjali toplotna ostrva, gde su nas dočekali uz domaće palačinke i muziku, a gde i kako su nam pomagali džedaji da i sila bude s nama tokom sadnje.

Uključujemo se svi, jer ubrzo pokrećemo glasanje i biramo najlepšu baštu!