Svet kakav želiš

Od tebe počinje

Živimo u vremenu koje se konstantno menja, zato su nam potrebne i nove ideje koje menjaju svet na bolje, jer zaista je sve moguće, samo ako se dovoljno želi.

Vesti

Svet kakav želiš: A1 Srbija uručio devet miliona dinara projektima za decu

Kompanija A1 Srbija izdvojila je ukupno devet miliona dinara za realizaciju projekata namenjenim najmlađima, u okviru drugog ciklusa programa „Svet kakav želiš“. Sa po tri miliona dinara nagrađena su tri projekta iz sfere javnog zdravlja, obrazovanja i ekologije, koje je prethodno selektovao žiri sastavljen od eksperata iz pomenutih oblasti.
Na polju obrazovanja nagrađena je incijativa „Zaigrani“ Centra za razvoj participativnog obrazovanja, čiji je cilj opremanje vrtića u Srbiji inovativnim ekološkim igračkama, koje kod dece podstiču kreativnost i razvoj sposobnosti za učenje. U oblasti javnog zdravlja prepoznata je „Aplikacija za ranu intervenciju“ koju je pokrenuo Logo – centar, a koja će pomoći roditeljima da adekvatno prate razvoj svoje dece. U segmentu javnog zdravlja istakla se inicijativa „Zasadimo život zajedno“ organizacije Bašta može svašta – program dodatne nastave za osnovce, koji uzgojem zdravih namirnica pomažu deci oboleloj od raka.

Upoznajte „Zasadimo život zajedno“, inicijativu koja će pored pomoći Nurdoru podučavati đake o uzgoju zdrave hrane

Pandemija ranije nepoznatog virusa u fokus zdravog načina života i očuvanja zdravlja vratila je organsku ishranu. U isto vreme probudila je novu solidarnost među ljudima, izrodivši niz ideja kako u teškim vremenima pomoći onima kojima je podrška najpotrebnija. Na gazdinstvu „Organela“ u okolini Valjeva rodila se ideja o „bašti koja može svašta“ i tako je nastalo istoimeno humanitarno udruženje koje je osmislilo način da zdravom hranom bar malo olakša borbu mališana obolelih od raka. Njihova inicijativa „Zasadimo život zajedno“ korak je bliže ostvarenju ciljeva, jer je njenu važnost prepoznala i podržala kompanija A1 Srbija u okviru društveno odgovornog programa „Svet kakav želiš“.

Upoznajte “Aplikaciju za rani razvoj” koja stimuliše napredak i ukazuje na moguće probleme

Verovatno nema roditelja koji bar jednom nije bio u nedoumici da li njegovo dete ide u korak sa svojim vršnjacima. Da li dete zna dovoljan broj reči za svoj uzrast, koliko vešto hvata loptu, da li se i na koji način upušta u igru sa drugom decom? Samo su neka od pitanja o kojima roditelji brinu, ma koliko pratili razvoj dece i stručnu literaturu.

Imajući na umu ove izazove, udruženje Logo-centar osmislilo je „Aplikaciju za ranu intervenciju“ koja će biti višestruko korisna roditeljima dece uzrasta do tri i po godine. Video material sa pokaznim vežbama pomoći će im da na vreme uoče kašnjenje u razvoju i da što ranije započnu preporučene intervencije.

Upoznajte projekat „Zaigrani“ koji je nastao kako bi se unapredilo obrazovanje mališana

A1 Srbija je kroz drugi ciklus društveno odgovornog programa „Svet kakav želiš“ podržala tri inicijative iz oblasti javnog zdravlja, obrazovanja i ekologije, usmerene ka našim najmlađima. Kao i u prvom ciklusu programa, tim stručnjaka odabrao je projekte iz navedenih oblasti koje će A1 novčano podržati, ovog puta uz pomoć roditelja. Podrška inicijativama usko je povezana sa Prvom tarifom, u okviru koje A1 Srbija za svaki sklopljeni ugovor tokom promotivnog perioda donira iznos jedne mesečne pretplate za realizaciju projekata namenjenih deci.

Upoznajte‌ ‌projekte‌ ‌koji‌ ‌stvaraju‌ ‌bolji‌ ‌svet‌ ‌za‌ ‌najmlađe‌ ‌

A1 Srbija nedavno je kroz društveno odgovorni program „Svet kakav želiš“ donirala 10 miliona dinara za ostvarenje projekata od posebnog značaja u oblasti javnog zdravlja, ekologije i obrazovanja. Dok su oni u procesu realizacije, kompanija je drugu fazu ovog programa usmerila ka najmlađima.
Za svaki sklopljeni ugovor za Prvu tarifu do kraja promotivnog perioda, A1 Srbija donira iznos jedne mesečne pretplate za realizaciju projekata namenjenih deci. Kao i u prvom ciklusu programa, tim stručnjaka odabrao je inicijative iz navedenih oblasti koje će A1 novčano podržati na ovaj način uz pomoć roditelja. O kojim projektima je reč i kako će oni doprineti kreiranju „sveta kakav želimo“, objašnjavaju njihovi predstavnici.

Građani na jugu Srbije u prilici da dobiju pravovremene informacije o kvalitetu vazduha

Za građane koji žive u urbanim sredinama ili blizu rudarskih basena, zagađenost vazduha nije novost, jer su često imali prilike da vide ono što udišu. Koliko je ovaj problem ozbiljan pokazuju procene SZO da u Srbiji godišnje život izgubi oko 6.600 ljudi usled respiratornih komplikacija zbog aerozagađenja. Dostupnost informacija o kvalitetu vazduha je postala masovnija poslednjih godina, najviše zahvaljujući ubrzanoj digitalizaciji, ali podaci nisu jednako ažurirani na čitavoj teritoriji Srbije, što se posebno odnosi na jug zemlje gde manjka mernih stanica za kvalitet vazduha.