Životna sredina i zdravlje: kako čist vazduh i priroda pozitivno utiču na naše mentalno i fizičko zdravlje?

Faktori životne sredine imaju značajnu ulogu u našem zdravlju, a Svetska zdravstvena organizacija (WHO) redovno izveštava da više od 80% bolesti može biti povezano s njima. Na globalnom nivou, gotovo četvrtina smrtnih slučajeva i brojnih oboljenja može se direktno pripisati zagađenju životne sredine. Konkretno, faktori životne sredine doprinose 23% svih smrtnih slučajeva u svetu i čak 36% smrtnih slučajeva među decom uzrasta od 0 do 14 godina.

Brze promene u uslovima životne sredine direktno utiču na našu izloženost bolestima i prirodnim opasnostima, uključujući ekstremne vremenske pojave kao što su toplotni talasi, suše, poplave, požari i tropske oluje. Ove promene uslova života na kraju imaju dubokog uticaja na sve aspekte našeg zdravlja i blagostanja, uključujući kvalitet ishrane, pojavu bolesti, raseljavanje, sukobe i, ne manje važno, na mentalno zdravlje.

Vremenski ekstremi, uključujući porast temperatura i nivoa mora i okeana, rezultiraju vremenskim nepogodama koje dovode do povreda i gubitaka života. Osim toga, izazivaju i porast respiratornih alergija, dok visoke temperature povećavaju rizik od pojave toplotnih udara i srčanih oboljenja poput srčane slabosti (srčane insuficijencije).

Ne smemo zanemariti ni uticaj koji uslovi životne sredine imaju na psihičko zdravlje ljudi. Poslednjih godina, primetan je porast pojave klimatske anksioznosti, što je anksioznost povezana sa globalnom klimatskom krizom. Ova zabrinjavajuća pojava utiče na značajan broj dece i mladih širom sveta, posebno onih uzrasta od 16 do 25 godina.

Čist vazduh i mentalno zdravlje su neraskidivo povezani. Moderni način života često nas izlaže zagađenju vazduha, što može negativno uticati na naše psihičko zdravlje. Visoke koncentracije štetnih čestica i gasova, kao što su čađ, azotni dioksid i sumpor-dioksid, mogu dovesti do stresa, anksioznosti i depresije. Srećom, boravak u prirodi s čistim vazduhom ima pozitivan uticaj i može se smatrati prirodnim lekom za poboljšanje mentalnog stanja.

Istraživanja su potvrdila da šetnje u prirodi smanjuju nivo kortizola, hormona stresa, i povećavaju nivo serotonina, koji je povezan sa osećajem sreće i zadovoljstva. Takođe, prirodni zvukovi, poput šuma, ptica i vode, imaju opuštajući efekat na naš nervni sistem, pomažući nam da se oslobodimo napetosti i stresa.

Kvalitet vazduha igra ključnu ulogu i u našem fizičkom zdravlju. Zagađen vazduh može izazvati respiratorne probleme, uključujući astmu, bronhitis i smanjenje funkcije pluća. Sa druge strane, boravak u područjima sa čistim vazduhom može poboljšati kapacitet pluća i smanjiti rizik od respiratornih bolesti.

Aktivnosti u prirodi, kao što su šetnje, biciklizam ili trčanje, podstiču fizičku aktivnost i doprinose održavanju zdrave telesne mase, jačanju mišića i smanjenju rizika od hroničnih bolesti, uključujući dijabetes i bolesti srca.

Postoji mnogo načina da povećamo svoje aktivnosti u prirodi i iskoristimo prednosti čistog vazduha poput:

  • šetnje u prirodi
  • baštovanstvo
  • kampovanje
  • održavanje čistog vazduha u zatvorenom prostoru.
  • ekološka svest, uključujući učešće u aktivnostima za očuvanje prirode, recikliranje i smanjenje ekološkog otiska.

Za rešavanje planetarnih zdravstvenih izazova kao što su klimatski uticaji na zdravlje u urbanim sredinama, dizajn zelenih infrastrukturnih strategija može se poboljšati korištenjem procena uticaja na zdravlje kako bi se identifikovale i maksimalnoj meri povećale zdravstvene beneficije kao što su mobilnost, javna bezbednost i smanjen efekat urbanog toplotnog ostrva.

Kišne bašte su jedno od prirodnih rešenja za ovakve vrste izazova. One pomažu smanjenju klimatskih uticaja na zdravlje tako što filtriraju i čiste vazduh, uklanjajući štetne materije i čestice, sprečavaju površinsko oticanje kišnice i transport zagađivača u vode, čime se očuvava kvalitet vode za piće i rekreaciju.

Zaštita životne sredine  jedan je od ključnih stubova društveno odgovornog poslovanja kompanije A1 Srbija. Kroz promociju veće povezanosti sa prirodom i podizanje ekološke svesti, zajedno radimo na stvaranju zdravijeg sveta za sadašnje i buduće generacije.