Razumevanje i podrška: Godinu dana SOS linije za mame

Već godinu dana putem SOS telefonske linije, organizacije Centar za mame, pruža se emotivna podrška mama dece svih uzrasta. Brigu o mentalnom zdravlju posebno je bitno isticati pred praznike, period koji može biti okidač za različita emotivna stanja.

Majčinstvo jeste jedna od najlepših stvari, ali istovremeno i jedna od najizazovnijih. Sa najrazličitijim izazovima mame u Srbiji se susreću od trenutka kada saznaju da su trudne do momenta kada izađu iz porodilišta, i nadalje – od njih se očekuje da sve znaju, umeju, žele i mogu. Ovo sve se dodatno intenzivira u vreme praznika, i zato je važno isticati brigu o mentalnom zdravlju pogotovo u ovom periodu.

Mame dece svih uzrasta, ali i svi oni koji učestvuju u njihovom odgajanju, mogu zvati besplatnu SOS liniju na broj 060-339-3390, svakog radnog dana od 9 do 15 časova. Sa druge strane telefona nalaze se volonterke koje slušaju sve ono što mame tišti i pružaju im emotivnu podršku. Svi detalji razgovora, kao i podaci koje mame dele ostaju poverljivi.

Ovo su neki od utisaka mama koje su koristile SOS liniju: 

„Svaka vam čast što postojite! Dobro je da znamo da nismo same.”

„Osećala sam da je mojoj ćerki koja se nedavno porodila potreban razgovor i onda sam slučajno naišla na vest o MamaSOS liniji i preporučila joj. Kaže da joj se javila na telefon neka divna žena i da je razgovor bio izuzetno prijatan. Čini mi se da joj je pomoglo!”

„Kada sam rodila prvo dete bila sam jako usamljena i bilo mi je potrebno da se nekome otvorim. Ovako nešto kao MamaSOS nije postojalo, a tako mi je bilo neophodno. Sad sam preporučila svojim prijateljicama koje su tek postale mame. A i ja ću sigurno iskoristiti tu mogućnost da sa nekim popričam.”

„Zahvalna sam na tome što imam priliku da rastem i razvijam se zajedno sa MamaSOS linijom i budem deo fenomenalnog tima žena usmerenih ka jednom zajedničkom cilju. Promena kreće od nas, malim koracima menjamo svet oko nas na bolje”, istakla je i Sanja, jedna od savetnica volonterki.

U okviru programa društvene odgovornosti Svet kakav želiš, kao kompanija A1 podržali smo inicijativu Centra za mame o pokretanju SOS linije za mame sa željom doprinosa pozitivnim društvenim promenama. Centar za mame je organizacija koja se gotovo deset godina aktivno zalaže za prava mama i kroz svoje aktivnosti podstiče svest o položaju žena, svakodnevno se boreći protiv svih oblika diskriminacije kojima su mame izložene. Njihova SOS linija je jedinstvena u Srbiji i regionu.