Andramolje – igračke 21. veka koje razvijaju sposobnost za učenje kod dece

Deca se kroz igru i igračke upoznaju sa sobom, razvijaju svoju kreativnost i maštu, socijalizuju se i zato je ovaj aspekt odrastanja izuzetno važan. Svesni ovoga, ekipa organizacije „Centar za razvoj participativnog obrazovanja” razvili su projekat „Zaigrani”, a u okviru njega i Andramolje, eko igračke koje podstiču razvoj dispozicija za učenje kod dece. Kao kompanija A1 i platforma Svet kakav želiš podržali smo ovaj projekat sa željom doprinosa progresivnim metodama vaspitanja i razvoja dece.

Udruženje „Centar za razvoj participativnog obrazovanja” aktivno je od 2019. godine i okuplja tim od četiri stručnjakinje iz oblasti ekologije, pedagogije, psihologije i dizajna koje su angažovane na projektnim aktivnostima. Aktivnosti sprovode sa misijom da kroz promene okruženja u kome deca odrastaju stvaraju igru beskrajnih mogućnosti, odgovoran odnos prema deci i planeti i svet jednakih prilika.

Igračke Andramolje izrađene od šperploče lepljene ekološkim lepkovima, nastale od drveta posečenog iz održivih šuma. Korišćen je i ekološki premaz na bazi voska i ekološka piši-briši boja za table, vunica od 100% pamuka sa OEKO-TEX sertifikatom. Za pakovanje koriste reciklirani karton. Do sada je Andramoljama opremljeno 106 vrtića u Srbiji.

Čak i sam naziv Andramolje nije slučajan. U pitanju je arhaična reč koja označava sitnice bez ikakve materijalne vrednosti; sitnice koje osobe, obično baš deca, skupljaju i čuvaju jer za njih one imaju posebnu vrednost i sa sobom nose neke vrlo lične priče. Stoga smisao i značenja Andramolja ne mogu da se procenjuju nekim objektivnim kriterijumima. Njih zapravo određuje osoba kojoj pripadaju. Ekipa koja je radila na razvoju Andramolja, želela je da značenje i smisao daju deca koja se njima igraju. Andramolje spadaju u kategoriju nedovršenih igračaka, poznatih i kao open-ended toys. Kod njih nema pravila ni uputstva za igru, pa dete samo osmišljava načine na koje se igra. One dolaze u formi tabli različitih veličina i pratećih elemenata i omogućavaju deci da istražuju, eksperimentišu, kombinuju, pronalaze različita rešenja, stvaraju svoje priče, dele ih sa drugima…

Igračke su bezbedne za decu i njihovo zdravlje i iz tog razloga se i prave od prirodnih materijala, pored toga što prirodni materijali obogaćuju dečija čula i povezuju ih sa prirodom.

Projekat „Zaigrani”, pored razvoja i implementacije ovih igračaka, ima za cilj i edukacija vaspitača i roditelja na temu promene sredine za igru i istraživanje poštujući ciljeve održivog razvoja.