Bavljenje ekološkim pitanjima u praksi: Klimerko – uređaj za merenje kvaliteta vazduha

Kako u okviru platforme Svet kakav želiš podržavamo i projekte iz oblasti ekologije, tako smo podržali i projekat Bolji vazduh građanima u okviru kog se razvio uređaj za merenje kvaliteta vazduha, Klimerko. Idejni tvorac ovog low-cost uređaja koji meri PM1, PM2,5 i PM10 čestice u vazduhu, jeste organizacija Internet društvo Srbije.

Čistoća vazduha jedan je od glavnih indikatora zdravlja celokupnog stanovništva, a kontinuirano praćenje njegovog kvaliteta je od velike važnosti. Tako i Klimerko pored pomenutog merenja koncentracije PM1, PM2.5 i PM10 čestica u mikrogramima prema jednom kubnom metru vazduha, meri i vlažnost i temperaturu vazduha.

Kako se navodi na Klimerko sajtu, PM (particular matter) ili suspendovane čestice jesu veoma male čestice koje su tečnog ili čvrstog agregatnog stanja i nalaze se u zagađenom vazduhu. Od njih su posebno opasne one koje mogu lako da dođu do najdubljih delova pluća, a to su PM1, PM2.5 i PM10 čestice. Broj pored oznake PM označava prečnik čestice, a opisno rečeno ove čestice su manje od 1/7 debljine prosečne ljudske dlake.

Ovaj uređaj pokazuje trenutni nivo zagađenja vazduha na lokaciji na kojoj je postavljen. Uređaj meri i prikazuje novu vrednost svakih 15 minuta. Od početka projekta do sada, Klimerko je postavljen u 56 gradova Srbije, a takođe je realizovano i 30 obuka za korišćenje uređaja u kojima je učestovalo 148 građana i građanki.

U Jugoistočnoj Srbiji uređaji su podeljeni u mestima gde ne postoje merne stanice koje mere zagađenost vazduha. Jedna od korisnica istakla je sledeće: „Internet društvo Srbije i njihov projekat Bolji vazduh građanima je zaista ispunio moja očekivanja. On nije samo uticao na svest u mojoj porodici u vezi sa zagađenjem vazduha, već i šire. Moj Klimerko je postavljen u jednom seocetu gde je zagađenje ozbiljan problem, a svest o njemu mala, tako da on pomaže da i lokalna zajednica sve više prati i razume ovaj problem.”

Klimerko, koji je napravljen na beogradskom Hackaton-u desc0n 2018. godine, je user friendly, pa može svako da ga sastavi, uz pomoć tutorijala na Jutjubu. Bitno je da se drži na terasi ili u dvorištu i da bude povezan na Wi-Fi mrežu jer se prikupljeni podaci učitavaju na otvorenoj platformi. Način na koji uređaj funkcioniše možete da pogledate i na TikToku.

Kao kompanija A1, a u okviru platforme Svet kakav želiš, i u budućem periodu nastavljamo da motivišemo, mentorski i finansijski podržavamo projekte koji menjaju naše društvo i svet na bolje, iz oblasti kulture, javnog zdravlja, ekologije i obrazovanja.