Fokus u naučnim oblastima – hrana, digitalno okruženje i kreativa

Nemanja Đorđević, naučni komunikator i ekspert za obrazovne politike, deo je stručnog tima koji je okupila kompanija A1 zarad sprovođenja drustveno odgovornog programa “Svet kakav želiš”.

Kompanija će izdvojiti 10 miliona dinara za razvoj projekata u oblasti javnog zdravlja, obrazovanja i ekologije. Đorđević je, sa još osam kolega koji pokrivaju različite oblasti koje A1 namerava da podrži, učestvovao u procesu prvobitne selekcije projekata.

On kaže da im je bilo veoma prijatno što ova inicijativa ide u prilog tome da se uradi nešto konkretno kako bi moglo da se utiče na širu zajednicu, i za Tv Prva govorio je o ključnim zapažanjima ekspertskog tima kada su u pitanju oblasti obrazovanja, zdravstva i ekologije.

“Najveće promene dešavaju se u svetu digitalnog, škola je promenila način funkcionisanja. Postoje rešenja u domenu obrazovanja koja nude korak dalje da pomognu državi da reši te probleme. Kada govorimo o zagađenju vazduha, to je evidentno. Danas imamo aplikacije preko kojih možemo da se informišemo o kvalitetu vazduha. Zdravlje nije više tema samo za određene starosne grupe, već svih nas. Postoje i organizacije koje pokušavaju da daju odgovore na ove probleme”, kaže on.

Đorđević ističe da je u daljem razvoju zajednice važan dijalog državnog, privatnog, civilnog sektora, ali i obrazovnih institucija, jer nijedan od ovih aktera “ne može sam”, i dodaje da je upravo kompanija A1 pozvala na takav dijalog.

Kao stručnjak iz sektora nauke, Đorđević kaže da joj ne dajemo dovoljno prostora.

“Ono što naučnici danas rade velikom delu javnosti nije jasno. Dovodimo u pitanje i vakcinaciju, zato što imamo površan odnos prema nauci i nužno je da ljudi iskorače ka nauci, ali i da naučnici istupaju u javnosti. Treba najpre da se fokusiramo na oblasti nauke vezane za hranu, digitalno okruženje i oblast koja povezuje ljude iz kreativnih oblasti”, istakao je on.