Inicijativa StartHub-a iz Kosjerića: Bezbedan i siguran porođaj za svaku ženu

Iskustvo porođaja je izrazito bitno za dalje psihološko stanje majke, a samim tim i deteta. Samim tim, siguran i bezbedan porođaj trebao bi da bude pravo svake porodilje, ali smo nažalost svedoci da često to nije slučaj. Upravo iz potrebe za menjanjem i unapređenjem ove situacije nastao je projekat „Inicijativa o pravima na kvalitetnu uslugu i negu porodilja” pod organizacionom palicom StarHub-a iz Kosjerića, a koji je podržan od strane kompanije A1.

Pozitivno porođajno iskustvo može poboljšati dobrobit majke i olakšati uspostavljanje veze majke i novorođenčeta. Sa druge strane, negativno iskustvo može dovesti do stanja stresa, kao i do teških oblika bolesti kao što su postporođajna depresija ili posttraumatskog stresa često povezanog sa nivoom bola tokom porođaja, navodi se na sajtu StartHub-a

Kako se dalje ističe, ovi uslovi imaju dugoročne posledice na odnos sa detetom, pored njegovog blagostanja i razvoja, a u našim porodilištima se najčešće zanemariju. Zato je jedan od dugoročnih ciljeva ove inicijative obezbeđivanje psihološke i pravne podrške za sve mame koja će im biti dostupna i besplatna. U pitanju je pilot projekat na području našeg regiona, a takođe i primer dobre prakse.

U okviru platforme Svet kakav želiš, StartHub će realizovati i chat servis podrške saMAMAma – koji će biti dostupan za porodilje i mame u skladu sa njihovim potrebama i vremenom. U prethodnom periodu uspostavljene su individualne sesije sa porodiljama, koje se trenutno zakazuju putem ličnih kontakata, ali će od septembra meseca biti potpuno onlajn dostupne.

Platforma Svet kakav želiš, u okviru A1 kompanije u Srbiji podržava inicijative i projekte koji doprinose boljitku društva u kom živimo. Sfere u kojima se pruža mentorska i finansijska podrška su javno zdravlje, kultura, obrazovanje i ekologija.