Osim novca, bitno i promišljanje o projektima u oblasti nauke i obrazovanja

Timu stručnjaka koje je okupila kompanija A1 Srbija u okviru svog društveno-odgovornog programa “Svet kakav želiš” pridružio se Petar Laušević, kooordinator edukativnih projekata Centra za promociju nauke, istraživač u Institutu Vinča.

On će svojom ekspertizom u oblasti nauke doprineti odabiru projekata, za koje će, zajedno sa projektima u okviru javnog zdravlja i ekologije, kompanija A1 Srbija izdvojiti 10 miliona dinara.

“Kada govorimo o naučnim otkrićima, situacija u Srbiji nije sjajna, ali značajne stvari su se desile u poslednje vreme. Imamo novi zakon o nauci, koji drugačije uređuje finansiranje nauke”, rekao je Laušević za Tv Prva i dodao da je, pored toga, jako bitna uloga privatnih kampanja kakvu ima kompanija A1.

Pošto je korona prebacila čitav obrazovni sistem na onlajn nastavu, to ne znači da se informacione tehnologije i pre toga nisu koristile za obrazovanje mladih.

“Oblast obrazovanja je pretrpela značajne gubitke i probleme, tehnologija je počela da posreduje u širenju znanja, tako da je jako bitan rad na digitalnoj pismenosti.

Osim novca, treba biti svestan da je obrazovni sistem veoma veliki i kompleksan, potrebna su promišljanja i vreme kako bi se neki doprinos video, pa su ovakve kampanje jako bitne”, kaže on.

Laušević ističe da ga je projekat “Svet kakav želiš” privukao zbog tima koji je kompanija okupila.

“Mi smo skupljali sve zanimljive projekte koji se bave obrazovanjem i zajedno smo napravili odabir, o čemu će i građani imati svoju reč”, ističe Laušević.