Poetična ekološka svest: Pokrenut F.fm ekosistem koji se bavi pitanjima životne sredine kroz poeziju

Tokom juna lansiran je F.fm ekosistem, novi format na Instagram nalogu našeg najpoznatijeg podkasta i platforme o održivoj modi F.fm-a. U okviru F.fm ekosistema jednom mesečno predstavljaju se kratki i prodorni autorski tekstovi savremenih regionalnih autora i autorki koji iz svoje perspektive daju odgovor na važna ekoloških pitanja na inovativan način.

F.fm platformu osnovale su Dunja Jovanović i Marija Radaković kako bi govorile o održivoj modi (i svim važnim društvenim problemima koji se kriju iza nje). One su praktično pionirke kada je u pitanju ova tema kod nas. Sada je platforma upotpunjena i formatom F.fm ekosistema, u kom se poezija različitih autorki i autora na teme prirode i životne sredine predstavlja i vizuelno kroz radove različitih ilustratorki i ilustratora. Ovim se približava i književnost korisnicima i korisnicama društvenih mreža.

F.fm ekosistem vodi scenaristkinja, pesnikinja, koselektorka filmskog programa Hrabri Balkan (Festival autorskog filma) i književnica Maša Seničić. Za prvu autorku pozvala je jednu od najeminentnijih mladih književnica regiona, ali i Evrope, Lanu Bastašić. Odgovorila je na to kako vidi budućnost odnosa prirode i čoveka, a njene reči ilustrovala je Marija Strajnić koju mnogi znaju po njenom brendu Lovers. Kroz priču o pčelama Lana je naslutila narativ o nama samima, i zamislila bakinu kutiju iz kredenca.

Druga autorka koja je podelila svoje misli i pretočila ih u kratku poeziju bila je Radmila Petrović. Sa seoskim motivima i sirovom iskrenošću Radmila je svojom knjigom „Moja mama zna šta se dešava u gradovima” osvojila publiku u Srbiji i regionu. Stihovi, koje je specijalno napisala za F.fm ekosistem, oslikavaju njeno viđenje odnosa gradova i prirode, a vizualno ih je predstavila ilustratorka i vizuelna umetnica Katarina Mrčela.

Kao kompanija, u okviru platforme Svet kakav želiš, podržali smo F.fm ekosistem. Sa željom da podignemo nivo svesti o ekološkoj problematici u našem društvu nastavljamo da sarađujemo sa različitim organizacijama. Pored ekologije, podržavamo i projekte iz oblasti kulture, obrazovanja i javnog zdravlja.