Svajpuj za znanje u Valjevu: Serijal predavanja o medijima, društvenim mrežama i influenserima

Tokom juna, jula i avgusta smo realizovali serijal predavanja pod nazivom Svajpuj za znanje u Valjevu. Radionice su namenjene učesnicima kampa Vanje Grbića, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, a teme koje su mladi lifestyle influenseri obrađivali sa njima su u sferi medijske i digitalne pismenosti. 

Influenseri koji su vodili ova interaktivna predavanja su: Marija Maki Radović, Andreja Andrejić, David Pavlović, Mihailo Kocić, Aleksa Todorović, Sofija Plavšić, Nina Stanković, Vukašin Škrbić, Jelisaveta Mitrović i Marija Magdalena Petković.

Sa decom razgovaraju o nezaobilaznoj „stranici” naših svakodnevnih života – internetu, novim medijima, društvenim mrežama, pa i o sebi samima, kako funkcioniše rad infulensera i koja je njihova uloga i odgovornost u javnom prostoru. 

Polaznici kampa imaju priliku da čuju i o tome kako se zaštiti na društvenim mrežama, kako zaštiti svoju privatnost, ali i bezbednost – koje to potencijalne opasnosti prete na mrežama. Takođe,  šta je to što nikako ne bi trebali da dele na Instagramu, TikToku i srodnim mrežama, ali i kako prepoznati lažne informacije i sadržaj, šta je sajber nasilje, sloboda govora i govor mržnje.

Kako influenseri u ogromnoj meri ostvaruju različit uticaj na mlade, ovaj uticaj smo upotrebili u edukativne svrhe, sa društvenom odgovornošću kao ciljem svih naših aktivnosti. Edukovanje najmlađih o svesnoj i pametnoj upotrebi savremene tehnologije u ranom uzrastu može imati sjajne implikacije za njihov dalji rast i razvoj. 

Radionice realizujemo u saradnji sa regionalnom organizacijom Propulsion

Društvena odgovornost i koraci pomaka na tom planu su u srži delovanja platforme Svet kakav želiš, a samim tim i kompanije A1. Nastojimo da novim generacijama ostavimo okruženje koje je motivišuće i razumevajuće. Ovo radimo upravo kroz ukrštene vrednosti tehnologije, blagostanja i društvene odgovornosti. Kroz angažovanje zajednice, modelujemo jedno bolje i svesnije društvo, kako putem Svajpuj za znanje radionica, tako i kroz druge projekte iz oblasti javnog zdravlja, ekologije i kulture.