U dodiru sa prirodom

Đaci iz osnovne škole „Milovan Glišić” iz Valjeva u utorak 21. juna posetili su ratarsko gazdinstvo i čuli sve o organskom uzgoju voća i povrća u okviru projekta Zasadimo život zajedno udruženja Bašta može svašta, koji je realizovan kroz drugi ciklus programa društvene odgovornosti Svet kakav želiš

Upravo u okolini svog grada, u prirodnom okruženju Valjevske Kamenice učenici i učenice su saznali kako izgleda organska poljoprivreda, zašto su zdrave namirnice i biljne kulture dobre za naše zdravlje, te kroz praktične primere učili o predmetima biologije i sveta oko nas.

Kroz učeničke posete i radionice nastoji se da deca zavole prirodu i shvate važnost njenog očuvanja i unapređenja. U edukativnom multimedijalnom centru na otvorenom, đaci su slušali i razgovarali o voću i povrću, načinu na koji se mogu bolje uzgajati, ali i važnosti njihove konzumacije. U samoj bašti oni su i brali plodove.

Nakon posete, osnovci su zajedno sa svojim nastavnicima popunjavali onlajn kviz znanja. Na kraju samog projekta, biće organizovan i veliki završni kviz i dodela nagrada.

Škola „Milovan Glišić” je prva u nizu učesnika edukativnih radionica u sklopu projekta Zasadimo život zajedno. Ova škola, pored centralne škole upravlja radom još pet malih odeljenja iz okolnih seoskih škola čija će deca u narednom periodu biti takođe ići na edukativne radionice u „Bašti.”

Projekat je nastao sa idejom sadnje prve organske bašte iz koje se namirnice kontrolisanog porekla doniraju deci koja se leče od raka i borave u NURDOR roditeljskim kućama. Pored ovog glavnog fokusa, projekat podrazumeva i gorepomenute radionice, te jednu široku edukaciju mladih, odnosno osnovaca, o zdravim životnim navikama, sa akcentom na zdravu ishranu.

Ovo je samo jedan u nizu projekata koji finansijski i mentorski podržavamo kroz plaformu Svet kakav želiš, sa željom doprinosa boljem društvu.