Upoznajte projekat „Zaigrani“ koji je nastao kako bi se unapredilo obrazovanje mališana

A1 Srbija je kroz drugi ciklus društveno odgovornog programa „Svet kakav želiš“  podržala tri inicijative iz oblasti javnog zdravlja, obrazovanja i ekologije, usmerene ka našim najmlađima. Kao i u prvom ciklusu programa, tim stručnjaka odabrao je projekte iz navedenih oblasti koje će A1 novčano podržati, ovog puta uz pomoć roditelja.  Podrška inicijativama usko je povezana sa Prvom tarifom, u okviru koje A1 Srbija za svaki sklopljeni ugovor tokom promotivnog perioda donira iznos jedne mesečne pretplate za realizaciju projekata namenjenih deci. 

Jedan od tri projekta koji je izabran jeste „Zaigrani“ – inicijativa iz oblasti obrazovanja, koja za cilj ima da podstakne razvoj dispozicija za učenje, ali i da edukuje vaspitače i roditelje na temu održivog razvoja. Na koji način ove igračke podstiču razvoj kod dece i koje su to dodatne povlastice prilikom njihovog korišćenja, više će nam reći Milijana Lazarević, ispred Centra za razvoj participativnog obrazovanja, koji je tvorac ove ideje. 

Šta vaš projekat tačno podrazumeva?

Mi smo naš projekat simbolično nazvale „Zaigrani”, jer želimo da opremimo vrtiće ekološkim igračkama – Andramoljama, kao i da podržimo vaspitače i roditelje da promišljaju o promeni sredine za igru i istraživanje oslanjajući se na ciljeve održivog razvoja.

U prvoj fazi projekta raspisaćemo poziv vrtićima sa teritorije Srbije da se priključe našem projektu. Biće odabrano 100 vrtića koje ćemo opremiti Andramoljama, a vaspitači i roditelji dobiće našu podršku da zajedno sa decom istražuju teme iz oblasti ekologije i održivog razvoja. Sprovođenjem konkretnih akcija u vrtićima, vaspitači i roditelji koji budu učestvovali u projektu razvijaće kompetencije za građenje inspirativne sredine za igru i istraživanje, kao i kritički odnos prema dominantnoj konzumerističkoj praksi kupovine igračaka za decu. 

Kako bismo dodatno podržale razvoj inspirativnih sredina za igru, tri vrtića koja budu najdalje odmakla u korišćenju ekoloških materijala dobiće dodatne setove Andramolja, kako bi oplemenili svoje prostore. 

Šta su tačno Andramolje i po čemu se to one razlikuju od drugih igračaka?

Andramolje su igračke koje pre svega podstiču razvoj dispozicija za učenje, kao što su radoznalost, istrajnost, saradnja i odgovornost.  Dispozicije za učenje se najviše razvijaju u periodu najranijeg detinjstva, te je veoma važno detetu kreirati okruženje u kome će razvijati otvorenost, spremnost za učenje i proaktian pristup rešavanju problema. 

Andramolje su izrađene kao nedovršene igračke, upravo kako bi podstakle decu na kreativnost, eksperimentisanje, kombinovanje i stvaranje beskrajnih rešenja putem dečije mašte. Spadaju u red nedovršenih igračaka jer njenu vrednost stvara dete tokom igre.

Prilikom razvoja ideje morale smo puno da učimo o temama koje su nam do tada bile potpuno strane, poput proizvodnje, solidarnog preduzetništva, cirkularne ekonomije, tržišta, marketinga, kako bismo stvorile igračke koje će doprineti razvoju dispozicija za učenje kod dece, ali i izgraditi im svest o okruženju u kom žive.

Andramolje su igračke koje se proizvode od drveta, odnosno od potpuno prirodnih materijala koji su biorazgradivi i bezbedni po decu. Prilikom izrade i pakovanja bilo nam je od velikog značaja da igračke budu potpuno ekološke, od materijala koji se koriste za proizvodnju do materijala za pakovanje.

Po vašem mišljenju, koliko je značajna podrška kompanija kada su u pitanju neka od ovih pitanja kojima se vi bavite – podrška obrazovanju, ostvarivanju dečijih prava, očuvanju životne sredine i slična? 

Prvi korak u promovisanju ovih vrednosti svakako jeste prepoznavanje njihovog značaja i entuzijazam da se njima bavimo, međutim to nije dovoljno. Za razvoj ideja koje su usmerene na ove oblasti od velikog značaja je podrška kompanija koje prepoznaju važnost ovih tema.

Kompanija A1 prepoznala je naše napore u ostvarivanju postavljenih ciljeva i podržala nas kroz program „Svet kakav želiš”, a ta podrška će nam pomoći da „Zaigrani“ naprave značajne pomake u našem delovanju na svim pomenutim poljima. 

U odnosu na ostvarena sredstva, kroz ovaj projekat bi trebalo da opremimo oko 100 vrtića u Srbiji Andramoljama i time omogućimo da se njima na dnevnom nivou igra između 6000 i 8000 dece. Građani Srbije mogu kontinuirano da prate novosti u okviru programa „Svet kakav želiš“ putem zvaničnog sajta www.svetkakavzelis.rs.